Proizvodnja


otkup mlijeka

Kao servis svojih članova, zadruga je u potpunosti u funkciji razvoja poljoprivrednih domaćinstava. Tako smo, zahvaljujući zadružnim aktivnostima, obnovili stočni fond mliječnog govedarstva i organizovali proizvodnju mlijeka kod svojih članova u 15 sela.


proizvodnja

Pored mlijeka kao osnovnog izvora prihoda, tokom prethodnih godina podsticali smo proizvodnju voća – jabuke i šljive. U tu svrhu izgradili smo zadružnu mini sušaru i mini hladnjaču. Zadruga organizuje i kreditira proizvodnju bundevinih sjemenki za zadružnu finalnu preradu hladno cijeđenog ulja.


proizvodnja

Kapacitet pogona mini uljare je 10 000 litara odnosno 40 000 flašica od 250 ml djevičanskog ulja od bundevinog sjemena, ili 30 000 litara hladno cijeđenog suncokretovog ulja, godišnje u jednoj smjeni. To znači da na zahtjev tržišta bez teškoća možemo organizovati rad u drugoj smjeni i udvostručiti godišnji obim proizvodnje.


polja

Pored toga, kod naših članova podstičemo proizvodnju pšenice, raži i domaćeg kukuruza za sopstvenu preradu u integralna brašna. U svrhu otkupa i prerade domaćih žitarica, Agrojapra je izgradila seosku vodenicu na rijeci Japri za proizvodnju integralnog brašna sa sačuvanim prirodnim svojstvima žitarica. Mlin – seoska vodenica u toku jednog sata samelje 80 kg žita.

polja

Kao logičan plod navedenih aktivnosti Poljoprivredna zadruga "Agrojapra" je tokom 2011. godine izgradila i opremila još jedan novi proizvodni kapacitet - zadružnu pekaru "Vodenica" u kojoj je od 01. marta 2012. godine počela proizvodnja hljeba i peciva koji se mijese od domaćeg integralnog brašna domaćih žitarica, samljevenog između dva mlinska kamena koji pokreće rijeka Japra. Kapacitet pekare Vodenica u jednoj smjeni je do 500 hljebova i oko 600 peciva.